Când românca Andreea și grecul Babis Koronios s-au întâlnit prima dată, au simțit imediat că-i așteaptă o poveste de iubire. N-au știut atunci că se vor îndrăgosti și de măslini suficient de mult ca să devină producători artizanali de ulei de măsline.

Dar nu le-a luat mult. La un an după prima lor întâlnire, împărțeau cu prietenii români din preaplinul de ulei primit din partea greacă a familiei. Următorul sezon de recoltare i-a prins în Zaliari, în livada de 1500 de măslini aflată în familie de peste 50 de ani, pentru a-și face propriul ulei.

2020 este anul în care au adus în România - și au vândut mai peste tot în țară - ulei de măsline extravirgin și măsline murate tradițional, în apă de mare. Atât ediția limitată de ulei nefiltrat, cât și uleiul extravirgin filtrat sunt apreciate de clienți pentru gustul autentic, măiestrit echilibrat, pentru aciditatea optimă și concentrația de nutrienți care îl recomandă în tratamentul copiilor cu autism. Iar măslinele Kalamon murate în saramură din Marea Egee și busuioc, lămâi și usturoi din grădini din Grecia și România sunt o revelație prin textura deosebită și intensitatea aromei.

Gustul autentic e dat de metodele tradiționale, artizanale, de îngrijire a livezii și de pregătire a specialităților din măsline.

Pomii sunt tratați cu minerale bine dozate, pentru aport de nutrienți necesari unor roade bogate și sănătoase. Ambele soiuri - Kalamon, pentru consum, și Koroneiki, pentru ulei - sunt culese de întreaga familie. Măslinele pentru consum sunt sortate în funcție de gradul de coacere și devin specialități de măsline verzi sau negre. Cele pentru ulei sunt sortate de frunze și rămurele, presate lent și transformate în ulei extravirgin, cu proprietăți nutritive certificate de teste de laborator. Toate produsele Zaliari poartă în gust amprenta locului, a vremii și a metodelor de producție specifice locului.

Acum Andreea și Babis știu că întâlnirea lor n-a fost întâmplătoare. Azi își cresc cu dragoste copilul și iubesc energia pe care le-o transmit clienții care apreciază uleiul lor de măsline produs artizanal.

Familia Zaliari